Yılbaşını Beklemeyin
(Şimdi Başlayın)

Stres dolu, musibet  dolu bir yılı geride bırakıyoruz. Yavaş yavaş yılbaşı yaklaşıyor.

Bu arada, COVID-19 her zamankinden daha kötü. Kilitlenme kelimesi yeniden gün yüzüne çıkıyor. Başından beri salgınla çok iyi mücadele eden Almanya’da bile çember hızla daralıyor. Mesela ben bu yazıyı yazarken kızımın  en yakın arkadaşının ailesine Covid19 teşhisi konduğunu öğrendik…

Her ne kadar aşı çalışmaları umut verici olsa da, ne zaman ve nasıl uygulanacağı hala büyük bir soru işareti. Bu yüzden, bu seneki yılbaşı döneminin de  pek o kadar coşkulu olacağını düşünmüyorum. 

Sanırım hepimiz için gerçek yeni yıl, yeniden normale döndüğümüzde başlayacak.

Öyleyse neden zihinsel olarak ileri sarılmasın? 1 Ocak 2021’de kararlar almak yerine …şimdi başlayın.

Hedefleriniz ne olursa olsun – daha iyi sağlık, daha fazla zenginlik veya kişisel gelişim – üzerinde çalışmaya başlamak için şimdiden daha iyi bir zaman yok bana kalırsa. Dünya kontrolden çıkmış gibi görünüyor, ancak kontrolünüzün olduğu tek şey kendi eylemleriniz.

Umarım aşağıdaki kaynaklardan bazıları yardımcı olacaktır. Şimdi başlayın ve devam edin!

Kas Kütlenizi Arttırıp Fit Bir Vücuda Sahip Olmak İçin Orta Yaş Geç Değil

 

“Toplumumuzda kas kütlesine sadece iyi bir görünüm için ihtiyaç duyulduğuna dair yanlış bir inanış var. Durum ise tamamen farklı.” 

Kas kütlemiz esas özellikle yaşlılık için önemli. Öyle ki, kemik erimesi ve insülin direncini önlenmesi, kalp damar sağlığı ve denge yeteceğimizin iyileştirilmesi için hayati öneme sahip. Hepimizin, yaşlılıkta düşüp kırılan kemiklerinden dolayı  yatağa bağlı kalan veya hayatını kaybeden tanıdıkları olmuştur. Aşağıdaki makale, bunun için nereden başlayabileceğinizi anlatıyor:

 
Kürek Çekmek İçin 17 Neden I Greatist (İngilizce)
 

Bütçenizi Koruyun

Teknoloji, hayatın her alanında yardımımıza koşuyor. Bu sefer de bize zorunlu tasarruf yaptıran bir aplikasyondan bahsetmek istiyorum: Moneye

Özlem Denizmen’in Hedef/Zaaf Metoduna göre çalışan aplikasyon, tasarruf ve birikim yapabilmek için, kişiye özel hedefler, kişisel  zaaflar ve limit bilgileriyle bir yol haritası belirliyor. Ve harcamalarınız konusunda sizi yönlendiriyor.

Sitede Hoş blog yazıları da var: Moneye 7/24 I Moneye

Yatırım Yapmaya Nası Başlanır?

“Yatırım mı yapmak istiyorsunuz? Yatırım nedir araştırdınız mı? Risk kelimesinin ne anlama geldiğine baktınız mı? Yoksa sadece elinizdeki parayı mı artırmak istiyorsunuz?

Paramı nereye yatırayım’ diye sormadan önce kendinize şu soruyu sormanız lazım: Paramı değerlendirebilecek yetenek veya bilgiye sahip miyim? ”  

Yatırım Yapmak İsteyenlerin Cevaplaması Gereken 5 SoruI Para Durumu 

İnsanları Memnun Edip Onay Aramayı Bırakın

Diğer insanlar için duygusal bir çöplük olmak için bu dünyada değilsiniz ve hayattaki amacınız, diğer insanların kendileri hakkında daha iyi hissetmelerini sağlamak değil. Başkasının hayatından siz sorumlu değilsiniz.

Onaylanma ihtiyacının kökenleri, çoğu psikolojik sıkıntı gibi çocukluğumuza dayanıyor. Ve üstünde çalışmazsak, ilişkilerimizde kendi kendimizi kapana kıstırıyoruz. Oysa, bu aşılabilir…

İnsanları Memnun Edenler ve Onay Arayanlar İçin Önemli Bir MesajI Psychology Today (İngilizce)

Başkasını Memnun Etme Sendromu I Psikoloji Gazetesi

Sürekli Başkalarını Memnun Etmeye Çalışmaktan Kurtulmanın YollarıI Uplifers

Travmalar Onarılabilir mi? 

Travmatik bir durumun üstesinden gelmek kimse için çok da kolay değil. Öyle ki, günümüzde, birçok insan, halihazırda TSSB’den muzdarip. Hayatlarımıza devam edebilmemiz için sahip olduğumuz acıyı tedavi edebilmek oldukça önemli. Bu anlamda, mutlu olmak için, sizi rehin tutan zincirleri kırmalısınız.

Travmatik Bir Durum Sonrası Normale DönmekI Aklınızı Keşfedin

Mudraları Keşfedin

“Birçok din ve felsefeye göre el ve parmaklardaki bölge ve boğumlar insana dair çeşitli unsurları temsil etmektedir. Elin farklı kullanım biçimleri için insanın yaşam enerjisi yani Chi yönlendirilebilir ve birçok zihinsel ihtiyaç karşılanabilir.”

Mudra Nedir? Faydaları Nelerdir? I AEGON

Mudralar Nasıl Uygulanır? I Alternatif Terapi

Yeni Bir Başlangıç İçin: ErtelemeMEk

Rafineri’de hep “Yeni Bir Hayat”tan söz etmeye çalışıyoruz. Hayatımızın en iyi dönemini yaşamaya başlamak için atmamız gereken adımlar, başarmamız gereken işler var. Hepsinin bilincindeyiz. Fakat karşımıza hep aynı sorun çıkıyor: Ertelemek. 

“Erteleme davranışı çoğunlukla düşünüldüğü gibi zamanı yönetmek konusunda beceriksizlik olmayıp, duygu yönetimi sorunudur. Kısa dönemdeki olumsuz duygudan kaçınmak için başvurulan bir yoldur.”  

Herşeyden önce bu davranışı anlayıp, mücadeleye başlamamız gerekiyor.

Ertelemek ya da ertelememek işte bütün mesele bu I Fikir Turu

Yeni Bir Başlanıcın Büyüsü I Zen Habits(İngilizce)

Aşağıda Gözde, 2020 ‘ye karşı benden daha pozitif. Ancak gene de yeni yıl için yeni başlangıçlar yapabilmek adına, konfor alanlarımızdan nasıl çıkabilceğimize dair harika bir yazı yazdı.Keyifli okumalar.

Eğer yayınımızı okumak sizi mutlu ediyorsa, lütfen başka bir arkadaşınızı daha davet edin. Teşekkürler

Yeni Hayat

Melis

Önemli Bir Adım: Konfor Alanından Çıkmak

2020 hepimizi zorlayan bir yıl oluyor. Bu yüzden de hem maddi hem manevi anlamda yıpratıcı olan bu süreci en az zararla geçirmek oldukça onemli bir hal aldı. Çoğumuz, kişisel konfor alanımızda olup biteni algılamaya çalışırken, bir yandan da dört gözle bu yılın bitmesini bekliyoruz.

Bazılarımızın  2021’den beklentisi ileri gitmek yerine geriye, eski normale geri dönebilmek . Onlar için sanki, gelecek yıl bu yıl olan her kötü şeyi silecek ve hiçbiri yaşanmamış gibi olacak. Eskiden olduğu gibi etrafımıza doldurduğumuz bir grup insanı kendimize kalkan edip, “olmamızı istedikleri kisiyi olmak için” koşmaya devam edeceğiz.

Ama ben bu geriye dönme düşüncesine katılmıyorum. Ne kadar kötü olaylarla ve kayıplarla dolu bir yıl olursa olsun,  yine de 2020’yi kutlama taraftarıyım.

Çünkü, bize kendimizi tanıttığı; zayıf noktalarımızı ve gücümüzü gösterdiği için minnettarım. Kibirle şişip balona dönen egomuzun ardında, aslında bir orkide kadar kırılgan benliğimizi göstererek, “gerçek bizi” bize tanıttı.

Minnettarım diyorum çünkü,  her ne kadar bizi sevdiklerimizden uzakta bırakıp, varlığının daha önce farkına bile varmadığımız, görülmemiş bir yalnızlıkla terbiye etse de, aslında kendi başımıza hayatta kalabileceğimizi göstererek, sahip olduğumuz gücü gösterdi.

Maske kullanımı ile sosyal mesafe algısı yaratıyor gibi görünse de, aslında önceki hayatımızda öneminin pek de farkında olmadığımız  “yakınlık” kavramının anlamını öğretti. 

Çünkü, iletişimde olduğumuz kişinin yüzünü göremediğimiz için, “gözlerin içine bakarak” konuşmanın önemini bize tekrar hatırlattı.

Kısacası, kendimizi, hayata bakışımızı, düşünce yapımızı sorgulattı. “Daha iyi, daha mutlu nasıl olabilirim?” sorusunu kendimize verdiğimiz değerle cevaplamaya yönlendirdi bizi… 

Adeta konfor alanımızdan çıkmamız icin bizi iten görünmez bir güç oldu 2020.

Konfor Alanından Çıkabilmek, Kendimizi Keşif Konusunda Önemli

“Özgerçekleştirme” konusunda uzman Amerikalı Psikolog Abraham Maslow der ki:

Bir insan ya geriye dönüp güvenli olanı seçer, ya da ileriye gidip büyümeyi seçer. Büyümek tekrar tekrar seçilmeli; korku ile tekrar tekrar baş edilmelidir.”

Evlerimize kapandığımız, monoton bir süreçten geçtiğimiz bu günlerde “konfor alanı” terimi hiçbirimize uzak değil aslında. 

Çünkü, kendimizi tüm endişe ve korkularımızdan, belirsizlikten uzakta güvende hissettiğimiz nokta ya da an, bizim konfor alanımız oluyor. 

Ancak unutmamak lazım ki, her gelen gün, yeni bir gün. Kendimizi baştan tanımladığımız bu dönemde ise konfor alanından çıkmak oldukça önemli.

Bu bilinen güvenli sığınaktan, her gün değişmeden tekrar eden durumdan çıkmak icin ise belli aşamalar var.

Bunlardan ilki korku evresidir. Yeni bir şey yapmaktan, yeni bir karar almaktan veya alınan bir kararı uygulamaktan korkmak tam da bu durumu özetler.

Halbuki gelişmek, ileriye gitmek, kendimize ait uygun olan ve bizi her anlamda tatmin eden durumları keşfetmek için bu korkuyla yuzleşmeli ve bize sunulan yenilikleri deneyimlemeliyiz.

İkinci aşama: Öğrenme aşaması. Korku ve özgüvensizlik hissini atlattığımız zaman gelinen bu aşamada, kendinize ait doğruları ve yanlışları keşfedersiniz. Yeni beceriler elde etmek icin çabalar ve size neyin daha uygun olduğunu bulmaya çalışırsınız.

En sonda aşamada: Abraham Maslow’un da bahsettigi o büyüme alanına ulaşırsınız. Burası, sizin kendiniz hakkında öğrendiğiniz becerileriniz doğrultusunda hayallerinizi gerçekleştirme noktanız olur.

Nasıl Konfor Alanınızdan Çıkıp Gelişme Alanınıza Geçersiniz? I Positivepsychology

Konfor Alanından Çıkma Adımları

 
  • İlk olarak size konfor sağlayan durumlar ve hayalleriniz arasında bir tercih yapmalıyız. Yaptığımız tercihin nedenini kendimize dürüstçe açıklayabilir, sonrasında da hayallerimize ulaşmak icin neye ihtiyacımız olduğunu bulmaya çalışabiliriz.

  • Her gün küçük, yeni bir şey deneyebilir veya bir hobi edinebiliriz. Hobi edinmek kendimizi keşfetme ve tanıma konusunda oldukça önemlidir. Özellikle yetişkinlerin nasıl hobi edinilebileceği ile ilgili ilginizi çekebileceğini düşündüğüm Importance of Hobbies / University of Arkansas System’ de yayinlanmis bir makale var:

    Nasıl hobi edinebilirim? I Yaşantı Psikoloji

  • Bir başka adım ise: becerilerimiz doğrultusunda risk almaktan korkmamak. Deneyimleyeceğimiz her yeni adim bize faydalı olacaktır. Korku aşamasını geçin ve öğrenmeye daha sonrasında da keyifle öğrendiklerinizi geliştirmeye, benimsemeye odaklanın.

Bu konuyla ilgili yapılabilecek diğer şeylerle ilgili Nesrin Bayraktar şunları paylaşmış:

Konfor Alanının Dışına Çıkmak İçin Yapılması Gerekenler I Nesrin Bayraktar

Evet kabul ediyorum, 2020 oldukça zor bir yıl oldu. Yine de sızlanıp, kendimize acıyarak yerimizde saymak yerine, bu yılın  getirilerine odaklanarak,  tüm farkındalığımız ve pozitif algımızla, zaman kaybetmeden yeni başlangıçlara kucak açmak en iyi yolmuş gibi görünüyor.

Çünkü varlığımız yerimizde sayarak günlerimizi harcayamayacak kadar değerli.

Kendini Kesfet

Gozde