Çevrim İçi Eğitimlerden En İyi Verimi Alma Rehberi

Sağlık, başarı ve kişisel gelişim kaynaklarını tek bir e-posta ile al.

[mc4wp_form id=”62″]

Eve kapanmanın, küresel bir kaç iyi sonucundan biri de, çevrimiçi olarak alınacak inanılmaz eğitimler oldu.

Ancak satın aldığınız bir eğitim, büyük fırsatlarla birlikte ciddi bir sıkıntıya da sebep olabilir. Evet, hayatınıza değer katmak ve yeni bir beceri geliştirmek için bu kurslara kayıt oluyorsunuz. Fakat bunun sadece ilk adım olduğunu unutmamamız gerekiyor.

Çevrim içi bir eğitime kaydınızı yaptırdıysanız, bundan en iyi biçimde faydalanmanız gerekiyor. 

Aksi takdirde, tıpkı her sezon yapılan alışverişlerden sonra dolaplarda biriken, rengarenk pantolonlar, asla kapağı açılmayacak kitaplar, sağlıklı diye alınıp buzdolabında unutulan pancarlar veya bir gün lazım olur diye alınıp, o gün unutulan aygıtlar gibi bilgisayarlarınızın işlemcisinde toz tutmaya devam edecekler.

Sonrası, her bilgisayarı açtığımızda pişmanlık… Aşağıda, satın aldığımız bir kurstan nasıl en iyi verimi alabileceğimize dair bir kaç öneri var.

Heveslerimizin Hype Döngüsünü Keşfetmek

 

Çevrim içi bir eğitime kayıt olduğumuzda, Gartner’in meşhur Hype Döngüsü’nde gösterildiği gibi hareket ettiğimizi farkettim. 

Bilmeyenler için kısaca tanımlamak gerekirse; bu döngü aslında bir grafiktir ve trend olan her tür fikrin veya oluşumun zaman içindeki başarı yolculuğunu gösterir.

Aşağıdaki adımların her biri Gartner’ın Hype Döngüsü’nde karşılık gelen bir ana göre konumlandırıldı. 

Böylece şu anda tam verimi elde edebilmemiz için hangi aşamada olduğunuzu görebilir ve atmanız gereken en iyi adımları da keşfedebilirsiniz..

# 1: “İnovasyon Tetikleyicisi”

Eğitimi almanızı sağlayan, düşünceyle bağlantı kurun

 

Hype Döngüsü, yandaki gibi bir grafiktir ve en solda gördüğünüz gibi bir inovasyon tetikleyicisi ile başlar. 

Bu genelde, dikkatimizi çeken bir fikir, ürün veya atılımdır.

 

Bir eğitimi satın alırken sizin İnovasyon Tetikleyiciniz: 

Bu eğitimin, ilgilendiğiniz bir sorunu çözebileceğini öğrendiğiniz/anladığınız/inandığınız ve kaydolmaya karar verdiğiniz andır.”

Sizi kayıt yaptırmaya iten bir düşünceniz vardı; bir şey olmak, bir şey yapmak, bir şeyi hissetmek veya bir şeye sahip olmak… gibi

İşte o düşünce sizin hedefiniz. Şimdi lütfen onu unutmadan önce, bu hedefi bir yere yazın ve düzenli olarak göreceğiniz bir yere koyun .

Bazı uzun süreli ve kapsamlı kurslarda, tamamlayabileceğinizden daha fazla materyal olabiliyor. Oysa, istediğiniz şeyi elde edebilmek için çok daha azı yetebilir. 

Bir eğitime başladıktan sonra, böyle bir durumla karşılaşmak, motivasyon kırıcıdır ve kolaylıkla vaz geçmeye sebep olabilir. 

Bu nedenle, aldığınız eğitimden özellikle neyi öğrenmek ve hangi sonucu çıkarmak istediğinizi bildiğinizden ve odak noktanızı orada tuttuğunuzdan emin olun.

Bu arada bu öneri, nispeten kısa ve yoğunlaştırılmış eğitim programları için de geçerli. Kursu neden tamamlamanız gerektiğini bilmek, eğitime devam etmek için yardımcı olacaktır.

Eylem adımları

  • Eğitimden elde etmek istediğiniz temel sonucu/hedefinizi yazın.
  • Eğitim materyali üzerinde çalışırken bu hedefi görünür kılın.
  • Birden fazla hedefiniz varsa, bunları sizin için önem sırasına göre dizin.

# 2: “Şişirilmiş Beklentilerin Zirvesi”

Erken coşkunuzdan yararlanın

 

Bir sonraki nokta, “ilk heves” aşamasıdır. Bu, eğitim programının içeriğine göz attığınız, eğitmenin size ne öğreteceğini anlattığı veya ilk bir kaç ders sırasında gerçekleşir. Kursun size sunduğu vaadeler başınızı döndürür.

 

Çalışma iştahınız bu aşamada tipik olarak zirvededir.

Her gün milyonlarca insan, aldığı eğitimin her şeyi düzelteceğine dair, ağzına kadar iyimserlikle  dolu kurslara kayıt yaptırıyor. 

Dürüst olalım, aslında hepimiz; en pesimistimiz bile, yeni bir eğitim programına kaydımızı yaptırdığımızda, aklımızın bir yönüyle “Böylece her şeyin düzelmesini” bekliyoruz. 

İşte bu aşama, sizi yönlendiren hedefe gerçekten ulaştıracak sürdürülebilir bir çerçeve oluşturmak için harika bir zamandır .

Diğer herhangi bir uzun soluklu proje gibi, her hangi bir eğitimden fayda sağlamak için, düzenli olarak ders programını takip etmeli ve ödev yapmalısınız. Dolayısıyla öğrenme sürecinizi bir bütün olarak, normal alışkanlıklarınıza ve rutininize dahil etmelisiniz.

Bu nedenle, hevesiniz en yüksek noktadayken, bir kaç dakikanızı ayırarak takviminize eğitim saatleri dışında, günlük bir öğrenme süresi kaydedin ve bunu dersi tekrar etmek, ertesi günün materyaline göz gezdirmek ve ödev yapmak için kullanın. 

Bu tür bir zaman yaratmak,  biraz ürkütücü veya sizi konfor bölgenizin dışına sürükleyen ödevleri yapmak için motive edici olacaktır.

Eylem adımları

  • İşlenen ders üzerinde çalışmak, gelecek derse hazırlanmak ve alıştırma yapmak için takviminizde zaman ayırın. 
  • “Öğrenme” yi alışkanlık haline getirmek için, her gün en az 30 dakikayı bu işe ayırın. 
  • Kurs için biraz korkutucu veya rahatsızlık veren tüm görevlerin(ödev, alıştırma, sınav vs.) bir listesini yapın ve bunlar için ayırdığınız zamanı takviminize ekleyin.

# 3: “Hayal Kırıklığı Çukuru”

Kaçınılmaz düşüşü yönetin

Aldığınız eğitim programının yarısına gelmeden veya biraz geçmişken şunların farkına varmaya başlarız:

  • Bu eğitim “her şeyi” düzeltmeyecek, mucize yaratama gücü yok
  • Bu eğitimden fayda sağlamak için çalışmam gerekiyor 

Ve hatta aldığınız eğitimin, size göre olmadığını ve aslında yapmak istemediğiniz bir şeyi yapıyor olduğunuzu düşünebilirsiniz.

Bu, insanların bıraktığı zamandır. Öylece bırakabilirler veya para iadesi talep edebilirler. 

Yüz yüze eğitimlerde böyle durumlar, eğitmenin ve diğer öğrencilerin yüreklendirmesi ile geri dönüp eğitimi tamamlamanızı sağlayarak aşılabilir.

Sanal eğitimlerde ise, bu tür bir destek alamazsınız.  Ancak bu tür bir yapıyı kendiniz için üretebilirsiniz.

Her şeyden önce, bu tür bir çukura yüksek olasılıkla düşebileceğinizi bildiğiniz için, üzerinde çalışmak için bir plan yapabilir hale gelirsiniz. 

Kursa olan hevesinizi kaybetmeye başladığınızda, planınızı yaparken en başa sahip olmak istediğiniz ana hedefinizi de kaybedeceğinizi not edin. Daha sonra da sizi tekrar motive edecek şeyleri listeleyin. 

Planınız, 20 dakikalık bir zamanlayıcı ayarlamak, ev ödevinizi bir kafede yapmak (şu anda bu sizin için bir seçenekse) veya eğitim seansınızın sonunda kendinize küçük bir ödül vermek gibi şeyleri içerebilir.

Uygulayabileceğiniz en akıllı stratejilerden biri de, birbirinize hesap vereceğiniz arkadaşlar edinmek ve hedeflerinize ulaşmak için birlikte çalışmaktır.

Zamanınızı kurs materyallerini izlemek veya dinlemek ve ev ödevlerini yapmak için hepinizin buluşacağı şekilde planlayabilirsiniz.

Eylem adımları

  • Motive olmadığınız zamanlar için kendi planınızı yazın.
  • Eğitimin diğer katılımcıları arasından, çalışmak için görüşebileceğiniz sorumluluk ortakları arayın.
  • Her hafta yapmak istediğiniz ilerleme konusunda kendinize küçük hedefler belirleyin. Bunları nispeten küçük ve başarması kolay tutun, böylece onları elde edeceğinizden emin olabilirsiniz.

4: “Aydınlanma Rampası”

Öğrendiklerinizi olabildiğince çabuk uygulamaya koyun

 

Bu, çoğu kişinin atladığı bir durumdur. Yeni bir beceri öğrenirken, eğitiminiz sırasında öğrendiklerinizi bekletmeden uygulamaya geçirme alışkanlığı edinin. 

Öğrendiklerinizi mükemmelleştirene kadar beklemek yerine,  biraz daha erken uygulamaya başlayın.

En iyi kurslar bile sizi yalnızca, gerçek öğrenmenin gerçekleştiği yere, yani pratik yapmaya yönlendirir. Başka türlü öğrenemezsiniz.

Ayrıca, erişiminiz varsa eğitmen etkileşiminden yararlanmak ve uyguladıklarınıza bağlı olarak sorular sorabilirsiniz . Sorularınız deneyime dayalıysa, eğitmeninizden çok daha fazlasını öğrenirsiniz.

Eylem adımları

  • Bir dersi veya ödevini tamamlar tamamlamaz, onu gerçek dünyada nasıl uygulayacağınızı not edin. Küçük adımlar iyidir!
  • Sorumluluk grubunuzla öğrendiklerinizi nasıl uygulayacağınız hakkında konuşun ve hayata geçirdiklerinizi paylaşın.
  • Kursunuz eğitmen etkileşimini içeriyorsa, ilk derslerde bile materyali uygulamanıza dayalı olarak sorular sorun.

# 5: “Verimlilik Platosu”

Avantajlardan yararlanın… ve daha fazlası için geri dönün

 

Eğitimi bitirdikten sonra kendinize biraz zaman verin. Zihninizi bir şeyler öğrenmeye verdiniz, rahatsız edici kısımlardan güç aldınız ve başardınız! Artık önemli bir kazanımınız var, tebrikler.

Çünkü, eğitim satın alan çoğu insan bunları tamamlamıyor veya kayda değer bir fayda elde edebilmek için yeterli çalışmıyor. Bunu yaptığınızda, kendinizi elit bir sınıfa yerleştirmiş oluyorsunuz. 

Eğitimi bitirdikten sonraki zaman, aldığınız kursun genişliğine bağlı olarak, materyalleri tekrar incelemek ve takip edebileceğiniz başka bir hedef olup olmadığını görmek için iyi bir zaman olabilir

Mesela bir Linux101 eğitimi satın aldıysanız ve iş yerinizde örendiklerinizi uygulamaya başladıysanız, mesela Network ile ilgili neler yapabileceğinizi araştırabilirsiniz.

Elbette, kendi konunuzda daha derinlere inmek için daha ileri bir kursa hazır olduğunuza karar verebilirsiniz. 21. yüzyıl hayat boyu öğrenenleri ödüllendiriyor ve repertuarımıza her zaman ekleyebileceğimiz yeni bir şeyler var.

Eylem adımları

  • Kursta öğrendiklerinizi daha derinlemesine uygulamanın yollarını arayın.
  • İlk hedeflerinize bakın ve bu kurstan daha da fazla yararlanıp yararlanamayacağınızı görün.

Ancak buna dikkat edin …

 

Bir uyarı: Ne kadar çok öğrenirseniz, o kadar az güvende hissedersiniz. Bunun nedeni, konunuzda uzmanlaştıkça, aslında öğrenecek ne kadar çok şey olduğunun farkına varmanızdır.

Alçakgönüllü olmak ve konunuz hakkında ne kadar çok şey öğrenmeniz gerektiğini bilmek önemlidir. Ancak, yine de yeni öğrendiğiniz beceri ve tekniklerde ustalaşmak için kendinize zaman verdiğinizden emin olun. 

 

Görüşürüz

Melis,

Yeni Hayat

Daha sağlıklı, başarılı ve mutlu yaşa. Bize katıl

Satış Baskısı, Spam Yok ve İstediğiniz Zaman Aboneliğinizi Bitirebilirsiniz

[mc4wp_form id=”62″]