Bir Uyandırma Çağrısı

Muhtemelen düşündüğümüzden daha yetenekliyiz. Bir çok kişisel gelişim kaynağında, 

“Elimizdekiyle yetinmek, kendini keşfetme ve öğrenme kapılarını kapatmayı kabul etmek, kişinin yaptığı bir seçimdir” deniyor.

Bu çok haksız bir önerme değil. Ancak bu konu, sadece bir “seçim” e indirgenemeyecek kadar zor ve karmaşık. Buna “kendini sabote etme” deniyor ve tıpkı başarılı olma dürtüsü gibi, insanlık durumunun bir parçası.

Kendi yüzümüze kapıları nasıl kapatıyoruz?

  • Başka taahhütlerimiz olduğu için ihtiyaçlarımızı ve özlemlerimizi bir kenara bıraktığımızda, 
  • Asla yeterli zamanımız olmadığında, 
  • Nasıl başlayacağımızı bilemediğimizde ve 
  • Ya başaramazsam? diye sorduğumuzda 

kendi kendimizi sabote ediyoruz. Peki ne yapmalıyız?

1. Ne istediğinizi ve nedenini netleştirin

Aşağıdaki cümleyi tamamlamayı deneyin:

________________ niyetindeyim çünkü ______________.

2. Zaman, ilgi ve enerji ayırın

İlgi alanlarınızın ve ihtiyaçlarınızın yeterli olmadığı veya daha az öncelikli oldukları fikri, sizi tutkunuzdan alan yanlış bir yapıdır. 

Niyetiniz doğrultusunda aktif olarak çalışmak için, her hafta belirli günleri ve saatleri ayırın. Bu zaman aralıklarının, en az diğer sorumluluklara ayrılan zaman kadar önemli olduğunu kendinize kabul ettirin. 

Takviminizi çıkarın; her hafta bir gün ve saat girin ve bir hatırlatıcı ayarlayın. 

3.Korkun, kaygılanın, strese girin; yine de yapın! 

Hayatta, kaygılı, korkmuş, sıkıntılı ve stresli hissedip gene de yapmaya devam ettiğimiz bir çok şey oluyor değil mi? Dişçi koltuğunda beklerken mesela, ya da iş görüşmesi sırasında… Bu durumda,

Sıkıntı ve korku karşısında önemli görevlere devam etme yeteneğine sahip olduğunuzu biliyorsunuz. 

Başlamak sizi korkutsa da, yaparken gelecek için kaygılansanız da, dişçi koltuğunda oturduğunuzu düşünün ve devam edin.

4.Spesifik olun, görevinizi parçalayın: 

Başlangıçta, duygular sizi zorlarken, kendinize bir taslak oluşturun. Planınızın her adımını, tam olarak ne yapmanız gerektiğini yazın. Öncelikleriniz neler? Ve hedefe ulaşmak için hangi adımları gerçekleştirmeniz gerekir? 

5.Olumsuz düşüncelerin farkında olun: 

Kendinizi sabote ederken, zaman zaman geri çekilip, doğru şeyi yapıp yapmadığınızı veya gerçekten istediğiniz şeyi başarma yeteneğiniz olup olmadığını sorgularsınız. Bu düşünceleri kontrol etmeyi rutin haline getirin. 

Zaman zaman hepimiz kendi kendimizi sabote ediyoruz. Ancak orada sıkışıp kalmamıza gerek yok. Bunu kabul etmek ve üzerinde çalışmak için bir plan oluşturmak bizi tekrar yolumuza sokabilir ve kaderimizin kontrolünü elimize alabiliriz.

Elbette kolay ve kısa bir süreç değil, ama mümkün!

Bu, kişisel deneyimlerimden bildiğim bir şey.  35 yaşımdan sonra yaşadığım ülkeye, İstanbul’a, sevdiğim herkese ve kurumsal hayata veda edip, Berlin’e taşındım. Beni tanımlayan her şeyi arkamda bıraktım. 

Sıfır noktasından tekrar başlamak, hayatta geriye düşmek değildi. Yeni ülkemde, -mecburen- İngilizcem gelişirken, bir yandan da Almanca öğrendim. Kızımı dünyaya getirdim, 25 kilo verdim ve yeni bir sosyal çevre edindim.

Yıllardır yazdığım hikayeleri, kitap taslaklarını gözden geçirip yarışmalara katılmaya cesaret edebilmem zaman aldı. Hiç birinde birinci olamadım ama yılmadım da…Yazıya olan tutkumu, mesleğe dönüştürmeye karar verip, UCDavis’den İçerik Pazarlama eğitimi aldım ve kendi işimi kurdum. Şu anda Açık Kaynak Fikirler’in kurucu ortağı ve genel yayın yönetmeniyim. 40 yaşındayım!

Orta yaş krizi bizi harekete geçirir

Ne Zaman: Mükemmel Zamanlamanın Bilimsel Sırları kitabının yazarı Daniel Pink, şöyle diyor:

“Orta yaş krizi tam bir saçmalık. Orta yaşta olan şey ancak U şeklinde bir esenlik eğrisidir.”

Yani bunu düşüş, dip ve iyileşme şeklinde tanımlayabilirsiniz. Ancak düşüş ve dip noktasını, Orta yaş krizi yerine, hayatınızın yönünü yeniden düşünmek, yeni enerji toplamak ve yeni manzaralar keşfetmeye başlamak için verimli bir zaman olarak düşünmek daha iyi. 

Yalnız değilsiniz

Duke Üniversitesi , Kauffman Vakfı ve Kurucu Enstitüsü tarafından yapılan araştırmalara göre , ilk girişimini başlatan girişimcilerin ortalama yaşı 40 ve yüksek büyüme oranına sahip girişimlerin liderlerinin ortalama yaşı 45’tir. 

Bilgelik yaşla birlikte gelir. Yaşlandıkça, sektörünüzü daha iyi bilirsiniz ve muhtemelen birden fazla sektörü tanımışsınızdır. Güçlü bağlantılara ve çok fazla deneyime sahipsinizdir.

Yeteri Kadar Zekisiniz

Hayatınızda bir değişiklik yapmak istediğinizi bilmek, ilerlemek için gerçek adımlar atmakla aynı şey değildir. Sadece yeni şeyler öğrenmeye açık olmak zorunda değil, aynı zamanda repertuarınıza yeni beceriler eklemek için gereken işi yapmaya istekli olmalısınız.

Ve, telefonunuzu veya anahtarlarınızı nerede bıraktığınızı hatırlayamamanız, artık beyninizin bir şeyleri öğrenemeyeceği yada yaşlandığı anlamına gelmiyor!

İnşa etme becerileri, bilgi ve uzmanlık gibi şeyleri içeren kristalize edilmiş zeka, 70’li yaşlarınıza kadar geliştirilebilir ve arttırılabilir.

Yani mazeretiniz yok!

Warren Buffet’in 5/25 Kuralı

Umutsuzlukla baş etmek için, Warren Buffet’in 5/25 Kuralını uygulayarak beklentilerinizi hep görebileceğiniz bir yerlerde tutun:

  • En iyi 25 yaşam hedefinizi yazın.
  • İlk beşi daire içine alın.
  • Bu beşi tamamlanana kadar, diğer 20 hedefi yok sayın.

Ayrıca, kendinizi başkalarıyla kıyaslamayı ve ne yaptıklarına bakmayı bırakın. Özellikle sosyal medya bu konuda oldukça problemli. Herkes, çok fit, çok sağlıklı, belirli bir miktar servet sahibi ve kariyerinin doruğunda…Sosyal medyanın tuzaklarına düşmeyin.

Sıfırdan başlamak korkutucu geliyorsa, hayatınızın ilk yarısında -veya daha fazlasında- emek verdiğiniz şeyden vazgeçmeniz gerekmediğini unutmayın. Tecrübe ve bilgeliğinizi, tamamen size ve isteklerinize hizmet edecek şekilde yeniden kurgulayabilirsiniz.

“Hızla gelişen Dünya’ya uyum sağlayamam, benden geçti” deyip, başkalarının Instagram ve facebook hesaplarını gözetleyebilir ya da “Kim olmak istiyorum?” diye sorarak uyanmaya başlayabilirsiniz. Seçim sizin.

Görüşürüz

Melis,

Yeni Hayat