İşe Alım Yapan Bir AI Algoritmasına Vermeniz Gereken 6 Cevap

Sağlık, başarı ve kişisel gelişim kaynaklarını tek bir e-posta ile al.

[mc4wp_form id=”62″]

Harqen, dünyanın en önemli şirketleri için, işe alınacak kişileri belirleyen bir şirket. Ancak bunu alışılmış yöntemlerle değil, matematik modeller ve bir AI algoritmasıyla yapıyor.

Harqen’in elinde, şirketlerin işe alırken aradıkları nitelikler hakkında sonuçlara ulaştığı beş milyondan fazla iş görüşmesinden oluşan bir veri tabanı var. 

Şirket, öncelikle kendisine ulaşan aday mülakatlarını metne dönüştürüyor, daha sonra da kendine ait makine öğrenimi modelleriyle eşliyor. Daha sonra aranan iş türlerine özgü psikolojik özellikleri, coşku düzeylerini ve kelime kümelerini ölçen kapsamlı bir dilbilimsel analiz üretiyor. 

Son olarak aday özgeçmişleri de analiz edilerek genel bir AI eşleşmesi sağlanıyor ve tüm adaylar işe yerleştirilmeye uygunluk sırasına göre puanlanıyor.

Peki bu makineler herhangi bir iş için önemli olan nitelikleri nasıl tanımlıyor? İş arayanların verdiği cevapları tararken hangi kelime ve cümleleri arıyor?

Harqen’in verilerine göre  her işverenin aradığı 6 temel özellik ve iş görüşmelerinde bu özelliklere sahip olduğunuzu kanıtlamak için kullanmanız gereken kelimelere bir bakalım:

1.ÖZGÜVEN

Kendine güven, sadece iş görüşmelerinde değil, hayatın her alanında sergilemek zorunda olduğumuz bir değer. Böyle olmasına rağmen çoğu insanda bulunduğunu söylemek güç.

Zira genellikle, (gerçek özgüveni baltalayan) içsel yaralarımızı saklamak için oluşturduğumuz ya sert kabukla, yada güya hiç bir şeyi umursamıyor olduğumuzu gösteren lakayıtlıkla karıştırılıyor.

Gerçek bir özgüvene sahip olmak için kişinin -çoğu çocukluğuna dayanan- travmalarının farkına varması, yardım alması ve üzerinde çalışması gerekiyor. Ayrıca bu, oldukça uzun ve meşakkatli bir yol. Ama yapılamaz değil.

Konumuza dönelim. Hal böyleyken, özgüven, gene de tüm iş verenlerin ve İK çalışanlarının – çoğunlukla kendilerinde de olmamasına rağmen- en başta talep ettiği özelliktir.

Bunun için Harqen’in makine öğrenimi algoritması, bir adayın güven düzeyini belirlemek için , işleri başardığınızı ve onlar hakkında konuşmaktan korkmadığınızı gösteren Yaratmak, inşa etmek, elde etmek, tasarlamak, yönlendirmek, öngörmek ve uygulanmak gibi fiilleri arar.

Örneğin, şu anki işiniz sorulduğunda, ” Pandemide bir takıma liderlik ettim ve daha da güçlü, çevik bir organizasyon yarattım ” diyebilirsiniz .

Daha pasif anlamlara gelen sözcükler kullanırsanız, bunlar başkalarının yaptığı iddialı eylemlerin yancısı olduğunuzu gösterir. Bunlar, “X Bana önderlik etti” ya da “X tarafından uygun görüldü ” veya “Bana x yapmam söylendi ” “X Pozisyonuna getirildim” gibi sizi edilgen gösterecek ifadeler.

Hatta “ben müdürken..” yerine “ X’i yönettiğim zaman…” demek bile bu anlamda daha etkili. Yani, size verilen rol hakkında konuşmayın; bu rolde başardığınız şey hakkında konuşun.

2.COŞKU

İş verenlerin aradığı ikinci en önemli özellik ise şevktir. Bunu göstermenin en kolay yolu ise kendinize özgü olumlu ifadeler kullanmak. 

Algoritmada, +5’ten -5’e giden bir pozitiflik indeksi kullanılıyor. Pozitiflik ölçeğinin en üstünde, kesinlikle, şaşırtıcı, süper gibi nitelemeler ve  takım, ilişki gibi sözcüklerle birlikte kullanılan sevgi sözcüğü var.

Pozitiflik ölçeğinin alt ucunda “iğrenme”, ”berbat”, “terk etme”, “taciz edici” ve “korkunç” gibi olumsuz kelimeler yer alıyor. 

Görüşmelerde her zaman olumlu ifadeler kullanın. İşverenler olumlu insanlar arıyor.

3. ETKİLEME YETENEĞİ

Üçüncü özellik, etkileme yeteneğidir.  Çünkü başkalarıyla etkili biçimde konuşan insanlar aynı zamanda güçlü ve etkili iletişimcilerdir. Başkalarını kendilerine çeker, ilham verir ve ikna ederler.

Makine öğrenmesi algoritması bunu belirlerken kullandığımız zamirleri analiz eder. Şöyle ki, çoğu insan kendileri hakkında diğerlerinden daha çok konuşur ve sıklıkla ben,kendim, benim veya kendimin vs.kullanırlar. Ancak, etkileme yeteneği olanlar, birinci çoğul şahıs üzerinden iletişim kurarlar ve sık sık biz, bizim, kendimiz gibi kelimeleri kullanırlar. 

Dolayısıyla, başkalarını etkileme kapasitesine sahip olduğunuzu göstermek istiyorsanız, “Bunu ben yaptım” veya “kendim yaptım” demeyin. “Biz yaptık”, “Kendimiz organize ettik” gibi ifadeler kullanın.

Ancak burada söylemek istediğim bir şey var. Son dönemlerde sıklıkla kişilerin kendinden bahsederken “Bize,…görevi verildi, biz de başardık” yada “Bu kuruma hizmetlerimizi özgeçmişimizde belirttik” gibi gereksiz yere (ve tamamen yanlış ve sevimsiz olarak) birinci çoğul şahıs zamiriyle oluşturulmuş ifadeler karşımıza çıkıyor.

Belirtmek isterim ki, bu tutum karşınızdaki kişiyi kendinizden aşağı gördüğünüzü anlatmanın en kolay ve aynı zamanda en agresif yoludur. Dolayısı ile elde etmek istediğinizin tam tersi bir sonuç almanıza neden olabilir.

4.ANALİTİK BECERİLER

Analitik düşünme yeteneğinizi kanıtlamak, üstlendiğiniz her durum veya proje hakkında ayrıntılı bilgi vermeniz gerektiği anlamına gelmez. Ancak, durumları analiz edebileceğinizi ve elinizdeki sorunları ele almanın yollarını bulabileceğinizi göstermeniz gerekir.

Algoritma, bir adayda bu yeteneği tespit edebilmek için düşüncenizde kesinlik gösteren kelime kümelerini yakalar. Örneğin, analitik düşünürseniz, ” Kısa sürede tüm servislerimizi uzaktan erişilebilir hale getirebilmemiz gerektiği için tüm BT altyapımızı AWS Cloud’da geçirdik” yada “Önümüzdeki bir kaç yıl içinde otomasyona geçişin artacağını öngördüğüm için, X kodlama dili sertifikası aldım” diyebilirsiniz.

Analitik bir düşünürün zıttı, gerçeklere ulaşma olasılığı daha düşük olan, ancak hikayeye odaklanan bir anlatı sunar. Anlatı düşünen biri, “Sadece iki haftada bütün BT altyapımızı Cloud’a geçirdik”  yada “Kendimi geliştirmek için X Kodlama dili öğrendim” diyebilir.

Mülakat sorularını cevaplarken, açıklamalarınızın kesinlik bildirdiğinden emin olun. 

5.PROBLEM ÇÖZME BECERİLERİ

Her işveren, sorunları çözmelerine ve işlerini ilerletmelerine yardımcı olabilecek çalışanlar ister.

İş görüşmelerinde sorulan şu meşhur soruyu bilirsiniz: 

 “Kendinizi hiç beklenmedik bir sorunu çözmeniz gereken bir durumda buldunuz mu? Bulunduysanız, ne yaptınız ve nasıl sonuçlandı?” 

Harquen’in algoritması da bu soruyla oldukça yakından ilgilenir. Dolayısıyla iş adaylarının buna verecek hazır bir cevabı olmalıdır.

Bir mülakat için hazırlanıyorsanız, beklenmedik bir sorunu nasıl çözdüğünüzü düşünün ve dinleyicilerinizin sürecin her adımını algılayabilecekleri bir metin hazırlayın. Daha sonrada bunu iyice hafızanıza yerleştirin. 

Bu sorunun bir şirketin işe alma kararının% 10’unu oluşturabileceği söyleniyor. 

6. BU ŞİRKETTE NEDEN ÇALIŞMAK İSTEDİĞİNİZİ İFADE ETMEK

Bir mülakatta başarılı olmak için ortaya koymak zorunda olduğunuz son başarı faktörü, sizinle mülakat yapan şirkette gerçekten çalışmak istediğinizi gösterme yeteneğidir.

Bu, “Neden bizim için çalışmak istiyorsunuz?” Sorusuna yanıt verme şeklinizle belirlenebilir.Bu da, -bir önceki gibi- herhangi bir iş görüşmesindeki en önemli sorulardan birisidir ve cevabının önceden düşünülmesi gerekir. 

Bu soruyla verediğiniz cevap ve bir önceki beklenmedik bir sorunu nasıl çözdüğünüze verdiğiniz yanıt bazen bir firmanın işe alma kararının% 100’ünü oluşturabilir.

Bunu yapmak için, cevabınızın başvurduğunuz şirkete büyük saygı duyduğunuzu, onların işini iyi bildiğinizi ve bir katkı yapmak istediğinizi ve bu katkının nasıl olacağını iyi anladığınızı gösterdiğinden emin olun.

Konuyla ilgili daha detaylı bilgi için:

İş görüşmeleri: İşe alım uzmanları, doğru çalışanı bulmak ve söylediklerinizi analiz etmek için yapay zeka kullanıyor I Tech Republic

Görüşmek Üzere

Rafineri, Yeni Hayat

Daha sağlıklı, başarılı ve mutlu yaşa. Bize katıl

Satış Baskısı, Spam Yok ve İstediğiniz Zaman Aboneliğinizi Bitirebilirsiniz

[mc4wp_form id=”62″]